آمار
وب سایت:
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 9
بازدید ماه : 9
بازدید کل : 25173
تعداد مطالب : 34
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1
انسان كامل
كتاب انسان كامل، مجموعهاي است مشتمل بر سيزده جلسه سخنراني انديشمند شهيد استاد مطهري با عنوان «انسان كامل» كه در سال 1353 و در ماه مبارك رمضان ايراد شده است. انتخاب اين موضوع از سوي استاد شهيد، به دليل رواج انديشههايي بود كه فقط به جنبه اجتماعي اسلام نظر داشتند و به بُعد معنوي اين دين انسانساز اهميت نميدادند.
استاد شهيد براي آنكه آشكار سازد اسلام، ديني مقدس و كامل است و انسان اسلام، انساني چند بُعدي است كه همه دستورهاي اين مكتب الهي را به طور هماهنگ اجرا ميكند، اين بحث را مطرح و همچنين نظر ديگر مكتبها را درباره انسان كامل بررسي كرد.
نبوت
نبوت، مجموعهاي است مشتمل بر چهارده جلسه بحث و انتقاد در انجمن اسلامي پزشكان كه در سال 1348 ايراد شده است. شيوه بحث، ابتكاري است و استاد شهيد با آگاهي از ديدگاههاي متكلمان و فيلسوفان در اين مورد و با توجه به آموزههاي علومي مانند روانشناسي و با عنايت به شبهههايي كه در اينباره وجود دارد، به بحث ميپردازد. استاد شهيد مطالب خود را در چهار بخشِ راههاي اثبات نبوت، وحي، معجزه و اعجاز قرآن دستهبندي كرده و درباره ماهيت وحي و معجزه كه معمولاً كمتر بحث ميشود، به تفصيل سخن رانده است.
سيري در سيره نبوي
رفتار، منش و گفتار پيامبر اعظم صلياللهعليهوآله ، درسآموز، انسانساز و تحولآفرين است. اين مجموعه رفتار كه از آن به «سيره» تعبير كردهاند، از نظر اسلام، يكي از منابع شناخت به شمار ميرود. علامه شهيد مطهري در مورد انگيزهاش از نوشتن كتاب سيري در سيره نبوي مينويسد: «در سيره و رفتار پيامبر، شايد ما كوتاهي كرده باشيم. چند سال پيش من فكر كردم كه در زمينه سيره پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله ، كتابي بنويسم. تعداد زيادي يادداشت تهيه كردم، ولي هر چه جلوتر رفتم، ديدم مثل اين است كه دارم وارد دريايي ميشوم كه به تدريج عميقتر ميشود. همانطور كه سخنان پيامبر ما عميق است، رفتار پيغمبر ما آنقدر عميق است كه از جزئيترين كار پيغمبر ميشود قوانين استخراج كرد. يك كار كوچك پيامبر، يك چراغ يا يك شعله يا نورافكن است براي انسان تا مسافتهاي بسيار دور را نشان بدهد».
سيري در نهج البلاغه
نهج البلاغه كه اكنون در دست ماست و روزگار از كهنه كردن آن ناتوان است، منتخبي از خطابهها، دعاها، وصيتها، نامهها و جملههاي كوتاه مولاي متقيان امام علي عليهالسلام است كه به وسيله سيدرضي در حدود هزار سال پيش گردآوري شده است.
استاد شهيد مرتضي مطهري در مورد كتاب سيري در نهج البلاغه چنين مينويسد: «آنچه در اين كتاب آمده، مجموعه مقالاتي است كه در سالهاي 51ـ52 در مجله مكتب اسلام منتشر شده است. اين كتاب در واقع، بستري براي شناختن مكتب علي عليهالسلام و تحقيق در محتواي نهجالبلاغه است».
قيام و انقلاب مهدي عليهالسلام
انديشه پيروزي نهايي نيروي حق بر نيروي باطل، گسترش جهانيِ ايمان اسلامي، استقرار كامل و همهجانبه ارزشهاي انساني، تشكيل جامعه ايدهآل و سرانجام، اجراي اين انديشه انساني به وسيله شخصيتي مقدس و عاليقدر كه در روايات اسلامي از او به «مهدي» تعبير شده، انديشهاي است كه كم و بيش همه فرقهها و مذاهب اسلامي ـ با تفاوتها و اختلافهايي ـ بدان مؤمن و معتقدند. استاد شهيد مطهري در كتاب قيام و انقلاب مهدي عليهالسلام به بررسي اين انديشه اسلامي از ديدگاه فلسفه تاريخ پرداخته است.
داستان راستان
كتاب داستان راستان، شامل مجموعهاي از داستانهاي واقعي از زندگي پيشوايان دين است. بيشتر اين داستانها از كتابهاي حديث گرفته شده و قهرمان داستان از پيشوايان بزرگ دين است. استاد مطهري نام اين كتاب را به اين دليل كه بيشتر قهرمانان اين داستانها راسترو و بر صراط مستقيم هستند و در زبان قرآن كريم «صديقين» ناميده شدهاند، داستان راستان گذاشته است. اين داستانها افزون بر اينكه ميتواند راهنماي اخلاقي و اجتماعي سودمندي باشد، معرف روح آموزههاي اسلامي نيز هست. حكايتهايي از جوانمردي، ايثار، پرهيزكاري و هزاران صفت نيكو در اين داستانها شكل ميگيرد و خواننده را با دنيايي از آموزههاي خوب و نيكو آشنا ميكند.
مسئله حجاب
كتاب مسئله حجاب، سلسله سخنرانيهاي استاد مطهري در انجمن اسلامي پزشكان است. آن استاد فرزانه معتقد بود كه گذشته از انحرافهاي عملي فراواني كه در زمينه حجاب به وجود آمده، اين مسئله و ديگر مسائل مربوط به زن، وسيلهاي در دست برخي افراد ناپاك قرار گرفته است كه بر ضد دين مقدس اسلام تبليغات منفي ميكنند.
اين كتاب دو بخش دارد. شهيد مطهري در بخش اول ابتدا نشان ميدهد كه مسئله پوشش زن از ويژگيهاي اسلام نيست و ميان ملتهاي ديگر نيز وجود داشته است. سپس به عدهاي كه طرفدار بيحجابي زن و نشست و برخاست او با مردان بيگانه در جامعه هستند، پاسخ ميدهد. در بخش دوم، به عدهاي پاسخ ميدهد كه معتقدند زنان بايد حتي چهره و دست خود را از نامحرم بپوشانند و به خانهنشيني زن عقيده دارند. استاد مطهري در اين كتاب ثابت ميكند كه نظر اسلام، حفظ حريم و حضور باوقار زن در جامعه با پوشش مناسب است.
نظام حقوق زن در اسلام
از جمله مسائلي كه براي مدتي طولاني، ذهن و انديشه استاد شهيد مطهري را به خود جلب كرده بود، شبهههاي مربوط به زن و حقوق زن در اسلام بود. ايشان در مقدمه كتاب عدل الهي، در مورد انگيزه نوشتن كتاب نظام حقوق زن در اسلام مينويسد: «احساس كردم مدتي است عدهاي در سخنرانيها، كلاسها و مقالات خود، نظر اسلام را درباره حقوق و حدود وظايف زن به صورت غلطي مطرح ميكنند و اين باعث بدبيني زنان و مردان به اسلام شده است. پس بر اين شدم كه منطق مستدل و پولادين اسلام را درباره زن و حقوق زن و حدود وظايف زن روشن كنم».
مباحث كتاب بر دو بخش تقسيم ميشود: مباحث تئوري و زيربنايي و پاسخ به اشكالها. در بخش اول، اين مباحث را ميخوانيم: رابطه اسلام و تجددزدگي، مقام انساني زن در قرآن، مباني طبيعي حقوق خانواده، و بحث تفاوتهاي زن و مرد از نظر جسمي و رواني. استاد در بخش دوم، به بررسي اشكالها در اين مورد پرداخته است: خواستگاري، ازدواج موقت، استقلال اجتماعي زن، مهر و نفقه، مسئله ارث، حق طلاق و تعدد زوجات.
حق و باطل
كتاب حق و باطل، مجموعه چند درس و سخنراني است كه استاد شهيد مرتضي مطهري در آخرين سالهاي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي ايراد فرموده است. در آن سالها، طولاني شدن حكومت ظالمانه طاغوت و تسلط ظاهري آن بر جامعه، سبب شده بود تا در بعضي انديشهها، ترديدها و پرسشهايي در مسئله حق و باطل به وجود آيد. بر اين اساس، منزلت واقعي حق و باطل در هستي، جامعه و تاريخ مورد سؤال قرار ميگرفت و زمينه براي پذيرش انديشهها و فلسفههاي نادرست مادي پديدار شده بود. استاد شهيد با تشخيص اهميت مسئله و ضرورت حل آن، به طرح مسئله حق و باطل پرداخت و بر اساس انديشه قرآني و حكمت الهي ـ اسلامي، بيان كرد كه مدار هستي بر حق است. شر و باطل در هستي اصالت ندارد و در زندگي انساني نيز آنچه اصالت و پايداري دارد، فطرت الهي انسان است.
علل گرايش به ماديگري
موضوع اصلي بحث كتاب علل گرايش به ماديگري، اثبات يا انكار خداست كه به يقين، حساسترين و شورانگيزترين موضوعي است كه از فجر تاريخ تاكنون انديشهها را به خود مشغول داشته است و ميدارد. آنچه در اين كتاب درباره علل گرايش به مادي گري آمده، در حقيقت، نقد و بررسي گوشهاي از تاريخ عقايد و انديشههاي بشري است. تجزيه و تحليل رويدادهاي تاريخي، از اين نظر كه با عوامل پيچيدهاي سر و كار دارد، بسي دشوار است؛ بهويژه اگر به تحولات عقايد و انديشهها مربوط باشد.
استاد درباره انگيزه نوشتن اين كتاب نوشته است: «ماترياليسم در عصر ما خصوصا در كشور ما، جامه منطق را از خود دور كرده و به سلاح تبليغ مجهز شده است. از اين رو، ابايي ندارد كه علل گرايشها و اِعراضها را به گونهاي ديگر كه با هدفهاي از پيش تعيين شده سياسي و اجتماعي منطبق باشد، توجيه و تفسير كند».
آزادي معنوي
كتاب آزادي معنوي، مجموعهاي است مشتمل بر پانزده سخنراني استاد شهيد مطهري كه در زمانها و مكانهاي گوناگون ايراد شده و وجه مشترك آنها اين است كه موضوعشان، مسائل معنوي، خودسازي و تزكيه نفس است. كتاب، گام به گام انسان را به سوي خودسازي و تقوا حركت ميدهد و در واقع، سلوكي معنوي است. كتاب از هشت فصل تشكيل شده است كه عبارتند از: آزادي معنوي، عبادت و دعا، توبه، هجرت و جهاد، بزرگي و بزرگواري روح، ايمان به غيب، معيار انسانيت و مكتب انسانيت.
هدف زندگي
كتاب هدف زندگي، مجموعه پنج درس از شهيد بزرگوار استاد مطهري است كه در سلسله درسهاي «جهانبيني اسلامي» در سال 1351 ايراد شده است. استاد در اين درسها، هدف زندگي را از ديدگاه قرآن و انديشههاي بشري بررسي ميكند، افق بحث را از هر طرف ميگشايد و انديشه آدمي را به سير در عرصههاي گوناگون ميكشاند؛ زيرا اگر هدف زندگي چنانكه قرآن ميخواهد، آشكار گردد و مورد توجه قرار گيرد، زندگيها گرم و نوراني ميشود و انساني ديگر و جامعهاي ديگر در صحنه حيات رخ مينمايد؛ همان چيزي كه بشر امروز سخت تشنه آن است.
خدمات متقابل اسلام و ايران
بيشتر مردم ايران، مسلمان هستند. ما مسلمانان ايراني، به اسلام از آن رو كه مذهب ماست، ايمان داريم و به ايران به حكم اينكه ميهن ماست، مهر ميورزيم. بر اين اساس، سخت علاقهمنديم مسائل مشترك اسلام و ايران را درك كنيم. بيشتر اين مسائل در قالب سه پرسش خلاصه ميشود:
1. آيا احساسهاي مذهبي و ميهني ما با يكديگر متضاد هستند يا هيچگونه تناقضي ميان آنها وجود ندارد؟
2. اسلام آنگاه كه در چهارده قرن پيش به ايران وارد شد، چه دگرگونيهايي در ميهن ما به وجود آورد؟ از ايران چه گرفت و به ايران چه داد؟ آيا براي ايران موهبت بود يا فاجعه؟
3. ملتهاي بسياري به اسلام گرويدند و با همراهي و همفكري، تمدن سترگ اسلام را پديد آوردند. سهم ما ايرانيان در اين خدمات و پيدايش تمدن اسلامي چقدر است؟ انگيزه ايرانيها در اين خدمات چه بوده است؟
كتاب خدمات متقابل اسلام و ايران سه بخش دارد و پاسخگوي سه پرسش ياد شده است. بخش اول، اسلام و مسئله مليت؛ بخش دوم، خدمات اسلام به ايران؛ بخش سوم، خدمات ايران به اسلام.